Promotiebeurs najaar 2016

Radial Polydactyly: Double or nothing?

Robert Dijkman

Dubbele duimen of ‘radiale polydactylie’ is de meest voorkomende aangeboren afwijking van de duim. De klinische presentatie is zeer heterogeen, en kan variëren van een subtiele verdubbeling van de lunula van de nagel van de duim, tot complexe synpolydactylie met synostose, afwijkende intrinsieke en extrinsieke musculatuur, en instabiele gewrichten.

Het doel van dit proefschrift was om behandeling van radiale polydactylie te verbeteren, door postoperatieve uitkomsten te bestuderen binnen de kaders van het International Classification for Functioning, Disability, and Health (‘ICF’) model. We verzamelden lange termijn follow-up data in samenwerking met het Katholieke Kinderziekenhuis Wilhelmstift in Hamburg, en richtten ons op de meest voorkomende typen radiale polydactylie (i.e., II, IV, en IV met triphalangeale delen of ‘IV-Tph’).

Het proefschrift is bestaat uit drie delen. Deel Een begint bij het definiëren van het beste classificatie systeem en het optimale systeem om postoperatieve uitkomst te beoordelen. Deel Twee staat in het teken van chirurgische techniek en determinanten van postoperatieve uitkomst. Tot slot worden in Deel Drie arts-gerapporteerde uitkomsten uitgezet tegen patiënt-gerapporteerde uitkomsten, teneinde het oordeel van de chirurg in perspectief te plaatsen en shared-decision-making te ondersteunen.

4510_Dijkman-Robert-Richard
thumb_DSC_0630_1024